Ademtherapie
Ademtherapie

Adem- en ontspanningstherapie (methode Dixhoorn) is gericht op het verlagen van verhoogde spanning. Klachten als gevolg van aandoeningen en problemen kunnen namelijk gepaard gaan met spanningsverhoging.  Indien klachten (voor een deel) spanningsgebonden zijn kunnen adem- en ontspanningstechnieken bijdragen tot klachtreductie. Klachten kunnen bestaan uit benauwdheid, kortademigheid, spanningsklachten, angst, vermoeidheid, burn-out en slapeloosheid.

N

Van toepassing op verschillende aandoeningen

Ademtherapie kan worden toegepast bij verschillende aandoeningen zoals long- en hartproblemen. Maar ook bij lichamelijke klachten zoals rug- en nekklachten en chronische pijn waarbij stress en/of lichamelijke overbelasting een rol spelen. Ook kan ademtherapie worden toegepast bij spanning gerelateerde problemen zoals hyperventilatie, spierspanningshoofdpijn, (lichamelijke) vermoeidheid en bij psychische problemen zoals angst- en paniekstoornissen.

Adem- en ontspanningstherapie instructies

De instructies zijn gericht op ademhaling, houding, beweging en aandacht en kunnen leiden tot  spanningsvermindering, herstel van evenwicht, lichaamsbewustwording en ‘functioneel’  ademen. ‘Functioneel’ ademen houdt in rustiger en dieper ademen, flexibeler, betere coördinatie tussen in- en uitademen en meer verdeeld over de gehele romp. Mensen geven aan dat het ademen vrijer, ruimer, meer vanzelf en minder benauwd voelt. De ademfrequentie wordt veelal langzamer.

Adem- en ontspanningstherapie proefsessie

Altijd wordt eerst een proefsessie van 3-4 behandelingen gedaan. Hierin wordt bekeken of er zinvolle reacties ontstaan op de oefeningen, die vervolgens kunnen leiden tot klachtvermindering. Veelal zijn de klachten na de proefsessie voldoende verminderd en wordt de behandeling stopgezet. De oefeningen kunnen thuis worden uitgevoerd om een optimaal en blijvend resultaat te verkrijgen.