Kinesiotaping

Kinesiotaping is in de jaren ’70 ontwikkeld in Japan en Korea. De achterliggende gedachte is dat spieren niet alleen nodig zijn voor de beweging, maar daarnaast bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als de spieren dus niet goed functioneren, kan dit een groot aantal klachten en aandoeningen veroorzaken. Fysiotherapie van Gilst in Arnhem helpt u graag bij het verminderen van deze klachten door het plaatsen van tape rond bepaalde spieren.

Wat doet kinesiotaping?

Tijdens kinesiotaping wordt er, in het gebied waar de klachten zich bevinden, speciaal tape geplakt. Deze elastische tape ondersteunt de spier in zijn functie, zonder u daarbij in beweging te beperken. De spier wordt als ware geactiveerd om zichtzelf te herstellen door middel van het lichaamseigen herstelproces. Gedurende de ontwikkeling van deze methode is gebleken dat niet alleen spieren door tape kunnen herstellen, maar ook tal van andere lichamelijke klachten. Binnen ons team beschikken wij over fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van tape als hulpmiddel.

N

De eigenschappen van kinesiotaping

In het Medical Taping Concept wordt gebruikgemaakt van een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. Deze lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht zodat de tape kan ventileren. Hierdoor is het mogelijk om de tape langere tijd te laten zitten (± 5 dagen) zonder dat er huidirritatie optreedt. Door kinesiotaping met Cure tape is de spierfunctie te verbeteren bij een spierblessure door tonusregulatie (spierspanning). De richting waarin de tape wordt aangelegd, bepaalt of er een toniserend (activeren), dan wel detoniserend (ontspannen) effect is. Om een spier te activeren wordt de tape van het begin naar het einde geplakt. Om een spier te ontspannen wordt de tape van het eindpunt naar het begin geplakt. De tape is tot 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. Ook de dikte en het gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. Hierdoor is het mogelijk om met deze tape een soort ‘tweede huid’ te vormen. De tape wordt na het aanbrengen altijd licht vast gewreven en plakt daardoor beter. De tape is waterbestendig en er kan mee worden gedoucht. De extra watervaste tape is ook geschikt voor zwemmen en baden.

N

De effecten van kinesiotaping

Normale sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer worden beperkt. Hierdoor zal er een vertraging in het herstel ontstaan. Cure tape heeft, dankzij de elastische capaciteit, een positief effect op het herstel. De tape wordt altijd met rek, variërend van 10 – 40%, op de huid aangebracht. Het effect op de huid is dat deze iets wordt opgetild. Zo ontstaat er meer ruimte direct onder de huid, waar onder andere haarvaatjes, lymfevaatjes en zenuwuiteinden liggen. Het belangrijkste effect van kinesiotaping is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u met een oplossing op maat voor het zo goed mogelijk herstellen van uw klachten. Naast kinesiotaping, zijn wij gespecialiseerd in onder andere het herstellen van peesklachten.

Wanneer is het beter om de Cure tape niet toe te passen?

Er zijn echter een tiental uitzonderingen (contra-indicaties) waarbij het beter is om kinesiotaping niet toe te passen:

  • Trombose
  • Huiddefecten
  • Ernstige trauma’s
  • Algemeen oedeem
  • Carcinomen
  • Zwangerschap
  • Afweer
  • Uitblijvende klachten
  • Huidafwijkingen
  • Diabetes

Wij kijken graag of het voor u mogelijk is om gebruik te maken van kinesiotaping als behandeling voor uw klachten.

Neem bij vragen contact met ons op

Maak vandaag nog een afspraak bij onze fysiotherapiepraktijk in Arnhem voor kinesiotaping. Ontdek ook onze bewegingsprogramma’s om nieuwe blessures te voorkomen. Bel voor meer informatie over onze behandelingen en programma’s naar 026 381 60 43. Wij staan u graag te woord om uw vragen te beantwoorden.