Diabetes Mellitus type II
Diabetes Mellitus type II

Diabetes type II is een stofwisselingstoornis waarbij de bloedsuikerregulatie verstoord is. Er kan een relatief tekort zijn aan insuline. Hierdoor stijgt het bloedsuikergehalte in het bloed. Bij langdurig hoge bloedsuikerwaarden kunnen klachten optreden zoals hart-vaatklachten, hoge bloeddruk en zenuwstoornissen in handen en voeten (neuropathie). Oorzaak is meestal overgewicht en te weinig bewegen.

N

Diabetes type 2 en bewegen

Bij mensen met DM type II wordt aangeraden te bewegen. Specifieke voordelen zijn: betere bloedglucosecontrole, verhoging insulinegevoeligheid, daling bloedglucosewaarde op langere termijn, gewichtsreductie, verbeteren cholesterolwaarden en verlagen van de bloeddruk. Op de langere termijn is bewegen ook effectief voor hart/vaatproblemen en overige complicaties als gevolg van de diabetes.

Fysiotherapie bij Diabetes type 2

Maar in bewegen komen en blijven kan soms lastig zijn. Daarom kan fysiotherapie u helpen om dit te bereiken. U neemt deel aan een beweegprogramma, waarin wordt geoefend in kleine groepjes van 4-5 personen. Echter ook individuele begeleiding is mogelijk. We doen oefeningen om de conditie te verbeteren en/of om af te vallen. Verder om spieren van romp, armen en benen te versterken. Uiteindelijk doel is actief te blijven na de behandeling en toe te werken naar een (meer) actieve leefstijl. De behandeling duurt 3-6 maanden. Altijd doen we een intake om uw klachten te beoordelen en om uw niveau van conditie en belastbaarheid te bepalen.